Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lørdag 12. mai 2012

Fløtegratinerte poteter, en oppskrift

Passer bra på en lørdag dette vel?
Du trenger:
Fløte og melk halvblandet og nok til å nesten dekke;
Poteter i skiver.
1 hel grovhakket hvitløk
Timian, salt og pepper etter smak
Ost til gratinering.
Utstyr;
Rivjern (både til potetene og osten)
En kjele
En sil
Kniv og fjøl
En sleiv
En ildfast form
En komfyr.

Sett på undervarmen på komfyren til ca 150 grader. og sett inn en rist på nederste rille. Husk å starte med potetene i god tid før du skal spise, sånn at all fløtemelka får kokt seg godt inn i potetene.

Mengden av alt kommer ann på hvor mye poteter du bruker og hvor stor formen din er, derfor er dette en ca oppskrift. (kanskje mer en fremgangsmåte)

Jeg starter med å varme fløtemelk i en kjele sammen med krydderet og en hel hakket hvitløk. La det stå på plata og sakte bli varmt mens potetene gjøres klare
 Kjele på lav varme, da får du mer ut av smakene og du unngår å brenne fløtemelka.

Potetene Jeg syns det blir bedre jo tynnere potetskivene er og bruker derfor et rivgjern.
Ikke fyll formen helt opp! La det være igjen en kant.
Ikke så nøye om potetene ligger pent i forma, alt skal dekkes med ost tilslutt. ;-)
 

Fløtemelka siles så over potetene i formen. La det bare nesten dekke, så koker det ikke så lett over i ovnen.
Har du ikke kokt nok melk og fløte, heller du bare over kald fløtemelk til det blir nok. (grunnen til at jeg koker melka først er hvitløken. Jeg liker hvitløkssmaken, men føler meg uvel om jeg spiser selve løken, derfor bruker jeg også en hel hvitløk, for å få nok smak)
 Hvitløken koker jeg uten å være så nøye på å få vekk alt "skallet", det skal jo siles uansett...
Formen fylles bare 2/3 full, la det være igjen litt plass til at det kan koke uten å kokeover i ovnen.
 
Formen inn i ovnen i minst en time, gjerne lenger.
 Jeg fikk plass til både oppdelt stek og poteter samtidig da disse bildene ble tatt.

Riv ønsket mengde og slag ost. 

Når det er igjen 20 minutter til resten av middagen er ferdig settes temperaturen på ovnen opp til 200 grader og bytt til over og undervarme.
Fyll på ost og gratiner.
 La forma hvile litt før servering. Lite er varmere enn gratinert mat.

Osten skal bare smelte og bli gyldensprø, ikke tørke helt ut, derfor er dette siste punkt!
Blir ikke osten gylden nok, flytter du bare form og rist oppover i ovnen.
 Så kan middagen nytes. Kjøtt og gode grønnsaker hører til. :-)
Velbekomme! :-)
God middag og god lørdag! :-)

Kjapp varianten av hjemmelagede fløtegratinerte poteter: Kokte poteter i skiver med hvitsaus over gratineres i ovnen. Garantert ikke like godt, men helt ok

4 kommentarer:

Ulvemamma sa...

Mmmmm.... Deilig... Du lager de nesten som jeg, men jeg har finhakket hvitløk oppi - elsker hvitløk og tåler den godt - men har ikke timian oppi og har nok overvekt av fløte og bare litt melk oppi. ;) Også kutter jeg potetene for hånd, for jeg er ikke så god venn med rivjernet, glepper så lett... Ellers samme fremgangsmåte her også. ;)

Kjøpte inn biff i går som vi skal kose oss med i kveld. Hadde egentlig tenkt å ha hasselback-poteter til, men nå ombestemte jeg meg tror jeg - Stor sjanse for at det blir fløtegrattiser i stedenfor. ;)

Veldig godt å lage fløtegratinerte poteter med sprøstekt bacon, stekt sopp og purreløk blandet inn også - men da som en egen rett, uten videre tilbehør. O

Ulvemamma sa...

Hvordan går det forresten med magen? Og hvordan er formen? Begynner å nærme seg nå, vel. :)

Astrid sa...

Det er en omstedig prosess for meg å lage denne, men det går fort når du vet hvor godt det blir til slutt. ;-)
Svenskene har ansjos i, og kaller det Janssons fristelse. Godt det også, men det blir så mye mer mektig da...
Artig at jeg har gjort inntrykk og forandring hos noen i dag... ;-)
Her driver gubben og griller og styrer med mat nå, og jeg er så sulten at jeg kan spise hva som helst nå. ;-)
God middag! :-)

Astrid sa...

Det er igjen 9 uker, så det nærmer seg nå. Magen har det fint den, formen i kroppen generellt med tanke på leddgikt og slik er i grunnen bra, jeg er bare så trøtt... Sover lite og det jeg får sovet er ikke dypt nok til å slappe skikkelig av. Det har resultert i et lite tilfelle av lakenskrekk; jeg legger meg ikke før jeg er så trøtt at jeg vet jeg får sovnet før det har gått en halvtime. Det igjen er sikkert ikke bra, siden jeg da er for trøtt til å slappe skikkelig av... ;-)
Kommer nok en oppdatering med gravid og meg som hovedfokus en dag snart, tror jeg... :-)