Det er vel liten vits i å be folk smøre seg med tålmodighet (pardon den dårlige vitsen). Plutselig så er det nok smør igjen. Enn så lenge er det såre enkelt å lage sitt eget smør. Har du en mixmaster? Da er problemet så godt som løst!
Du heller bare fløte eller rømme i en bolle og visper til det hele har skilt seg! Så heler du av vesken og vasker smøret i kalt vann. Det er viktigst å vaske smøret dersom du vil at det skal holde seg en stund. Skal du bruke det med en gang så er det ikke så viktig. Smøret du nå har i bollen smaker du bare til med salt. Med fløte får du meierismør og med rømme får du setersmør. Lykke til.
(Det er også billigere å kjøpe fløte eller rømme her i Norge enn å reise bomtur til Sverige for å kjøpe smør der).
Sånn, da her jeg gjort mitt. Skulle du ikke få det til så har nok nabokona hamstret det hun har kunnet få tak i siden noen begynte hysteriet med et enkelt lite ord mangelvare... Jeg tipper at en god del folk må kaste overflødig harsknet smør ved påsketider. For at du som har hamstret inn for mye skal slippe å kaste, er det kanskje lurt å fryse ned smøret, så harskner det ikke så fort... Da har du nok smør til neste års julestri. Hva med å lagre så mye smør du får plass til i fryseren at neste generasjon er sikret julebaksten i sekler fremover?
Heksedans
Av Vidar Sandbeck
Og kjerringa hopper i serken sin og kaster seg rundt som en hvirvelvind.
For nå er det lemmer og liv om å gjøra med påsken og pinsen og jula for døra.
Ho fær over gølvet så fort ho vinn med pompen i været og knea inn,
for den som vil ligga litt føre sin neste han kan itte såvå når sola rinn.
Men tida er så altfor knapp, kan hende kjem ho for sent, for sent tel livets ende.
Og kjerringa stamper i stua inn med kluter og koster og pusseskinn.
For nå er det lemmer og liv om å gjøra med påsken og pinsen og jula for døra.
Ho drev på i går tel ho nesten datt, men nå lyt a tørk over gølvet att,
for katta ho fly her med sølete labber og rakker tel huset hår enda natt.
Men tida osv.
Det kan itte seile sin egen sjø om ryggen blir rund som ett grislebrød.
For nå er det lemmer og liv om å gjøra med påsken og pinsen og jula for døra.
Og dagen den går i en kjerringdans med filler og såpe og møbelglans. Og når ho er ferdig da tar a det omatt og omatt og omatt foruten stans.
Men tida osv.
Og kjerringa roper åt gubben grå:Du får itte kom inn med skoa på
For her er det lemmer og liv om å gjøramed påsken og pinsen og jula for døra.
Og kjerringa rydder den sene kveld det gubben og onga har rote tel,
med tobakk og pipe og bøker og bilder og klosser og sneller og ludospell.
Men tida osv.
Og kjerringa vasker og gnir og gnur og aldri ho tar seg en løpartur.
For støtt er det lemmer og liv om å gjøra med påsken og pinsen og jula for døra.
Og gølvfilla går i en evig ring, nei, maken det fins itte her omkring,
så hvis at ho kjem i sin egen begravelse ville det bli tå de store ting!
Men tida er så altfor knapp, kan hende kjem ho for sent, for sent tel livets ende.
søndag 11. desember 2011
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Etiketter
Astrid
(5)
award
(2)
Baby i magen
(3)
bilde til nedlastning
(1)
blomster
(14)
bursdag
(8)
bær
(1)
Børre
(1)
ditt og datt
(75)
diy
(3)
drikke
(1)
eder og galle
(9)
farger
(13)
ferdige prosjekter
(15)
ferie
(1)
garn
(4)
gds
(3)
gjenbruk
(1)
gjettelek
(1)
glutenfritt
(2)
gode råd
(6)
Gratis
(1)
gubben
(11)
hage
(18)
hakking
(2)
halloween
(2)
hekling
(17)
historie
(3)
hjemmelaget
(12)
hobby
(33)
hobbykveld
(7)
hus
(6)
huskjøp
(1)
hverdagsliv
(6)
høst
(14)
In english
(1)
jul
(8)
julekalender 2010
(25)
julekalender 2011
(12)
julemarked
(5)
kaffepause
(17)
kake
(5)
kattene
(5)
Kjendis
(1)
konkurranse
(1)
kortlaging
(12)
kundebehandling
(1)
Leddgikt
(2)
Lille MA
(13)
Lokalhistorie
(1)
Loppis
(7)
Løten
(2)
mat
(11)
middag
(2)
NILLE
(1)
nytt til huset
(6)
ommøbelering
(2)
oppbevaring
(9)
oppskrift
(13)
oppussing
(15)
orber
(1)
overnaturlig
(2)
Peder
(10)
planter
(4)
Premie
(1)
pris
(2)
problemer
(5)
Påske
(1)
regnskap
(1)
reklame
(3)
Romjulskalender 2010
(5)
salg
(1)
salgsbloggen
(3)
samtaler
(2)
Scrapping
(17)
skog
(6)
snekring
(2)
snudd på hodet
(3)
sol
(1)
solformørkelse
(1)
sommer
(31)
strikking
(10)
sy
(6)
syk
(2)
Søndag
(2)
takk og takk
(5)
ting du ikke visste at du lurte på...
(4)
toving
(5)
tradisjoner
(5)
UFO
(1)
Ukas ku
(8)
ut på tur
(6)
Utfordring
(2)
Utloddning
(14)
Utlodning hos andre
(6)
Vallset
(2)
video
(7)
vinter
(2)
vær og vind
(5)
Vår
(4)
6 kommentarer:
Ja, den smør"krisen"... Jeg overrasker meg stadig over hvor hjelpesløse og desperate folk blir pga smørmangelen. Jeg trodde at det å lage smør fra bunnen av, enten av fløte eller rømme, var barneskolelære... Folk har det for godt... ;p
Jeg også var overbevist om at det var noe alle lærte i husstell/heimkunnskap men nei... Jeg er ikke sikker på om alle visste at smør egentlig kommer i fra ku engang, før nå i vinter... ;-)
Jeg er glad for at jeg er vokst opp på landsbygda jeg... :-) <3
Jeg er også ganske så overbevist over at det går voksne rundt omkring, og ikke vet hvor melk og smør kommer fra, ei heller rømme og andre meieriprodukter - og det er sikkert en del som ikke skjønner hvor kjøtt kommer fra heller... Jeg har blitt mer sikker på det nå de siste ukene... Mange som ikke skjønner smørmangelen av feil årsaker også - "jammen, det var da masse melange i butikken min"... Kjære vene.. Når ble melange SMØR! Smør er smør - margarin er margarin...
Jammen meg glad jeg har vokst opp som jeg har selv. Både ved at vi har lært slik på skolen og at jeg har matinteressert familie og slekt, som har latt meg være med å lage det meste fra bunnen av - så blir man ikke fullt så hjelpesløs, når butikkhyllene er tomme for ett eller annet...
Forøvrig, lurer jeg også på hvor mange hundre kg med smør som blir kastet utpå nyåret, fordi det har harsknet... Pål har vært en tur innom nordbysenteret i sverige, for å kjøpe karbonadedeig til oss - siden han var forbi pga jobben allikevel. Nordmenn var visst helt gale der - har hørt andre si det samme. Ribbe og smør, hamstres inn blandt nordmenn, også i sverige..
Vi skal også kjøpe inn et par ribber for mye i år, men det er fordi det er så mye billigere nå enn til sommeren. Ribbe gjør seg utrolig godt på grillen i store stykker!! :-)
Vi hamstrer nok litt her i huset, men det er mest tørr-varer og hermetikk, sånn at man har mat dersom man ikke orker å dra på butikken en uke...
Fylle fryseren med mat jeg vet blir kastet om noen måneder, det blir litt feil... :-/
Jeg fikk et spørsmål om hva et "sekel" er, og det betyr århundre. Jeg er klar over at jeg tok litt vel mye i... ;-)
Legg inn en kommentar