Du trenger:
Fløte og melk halvblandet og nok til å nesten dekke;
Poteter i skiver.
1 hel grovhakket hvitløk
Timian, salt og pepper etter smak
Ost til gratinering.
Utstyr;
Rivjern (både til potetene og osten)
En kjele
En sil
Kniv og fjøl
En sleiv
En ildfast form
En komfyr.
Sett på undervarmen på komfyren til ca 150 grader. og sett inn en rist på nederste rille. Husk å starte med potetene i god tid før du skal spise, sånn at all fløtemelka får kokt seg godt inn i potetene.
Mengden av alt kommer ann på hvor mye poteter du bruker og hvor stor formen din er, derfor er dette en ca oppskrift. (kanskje mer en fremgangsmåte)
Jeg starter med å varme fløtemelk i en kjele sammen med krydderet og en hel hakket hvitløk. La det stå på plata og sakte bli varmt mens potetene gjøres klare
Kjele på lav varme, da får du mer ut av smakene og du unngår å brenne fløtemelka.
Ikke fyll formen helt opp! La det være igjen en kant.
Ikke så nøye om potetene ligger pent i forma, alt skal dekkes med ost tilslutt. ;-)
Fløtemelka siles så over potetene i formen. La det bare nesten dekke, så koker det ikke så lett over i ovnen.
Har du ikke kokt nok melk og fløte, heller du bare over kald fløtemelk til det blir nok. (grunnen til at jeg koker melka først er hvitløken. Jeg liker hvitløkssmaken, men føler meg uvel om jeg spiser selve løken, derfor bruker jeg også en hel hvitløk, for å få nok smak)
Hvitløken koker jeg uten å være så nøye på å få vekk alt "skallet", det skal jo siles uansett...
Formen fylles bare 2/3 full, la det være igjen litt plass til at det kan koke uten å kokeover i ovnen.
Jeg fikk plass til både oppdelt stek og poteter samtidig da disse bildene ble tatt.
Når det er igjen 20 minutter til resten av middagen er ferdig settes temperaturen på ovnen opp til 200 grader og bytt til over og undervarme.
Fyll på ost og gratiner.
La forma hvile litt før servering. Lite er varmere enn gratinert mat.
Blir ikke osten gylden nok, flytter du bare form og rist oppover i ovnen.
Så kan middagen nytes. Kjøtt og gode grønnsaker hører til. :-)
Velbekomme! :-)
God middag og god lørdag! :-)
Kjapp varianten av hjemmelagede fløtegratinerte poteter: Kokte poteter i skiver med hvitsaus over gratineres i ovnen. Garantert ikke like godt, men helt ok