Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 26. oktober 2017

Low fodmap

Jeg har aldri vært noen dietist. Jeg har fulgt de kostholdsrådene man får opp igjennom livet. Det som alle skal spise for å bli vakre, slanke A4 mennesker. Det fungerte dårlig på meg... I fjor vår la jeg om kosten. Det var da legene trodde jeg var sjuk på grunn av for mye magesyre. Jeg la om kosten til lavkarbo, og det fungerte som bare det, etter et par justeringer raste jeg ned i vekt. Jeg ble ikke så mye bedre av de plagene jeg hadde før jeg la om kosten, og etter en periode før jul i fjor, da jeg ikke fikk i meg noe mat i det hele tatt, begynte jeg å spise "smartere karbo". Rugsprø, litt brød, litt lørdagsgodt og noe til kaffen i ny og ne ble innført for å kunne få i meg nok mat og næring.
Etterhvert har magen blitt skikkelig i ulage, og i hørst her så krampet magen seg skikkelig til. Etter en måned der maten brukte max 6 timer gjennom systemet mitt, fikk jeg en periode der jeg ikke klarte å spise noe som helst annet enn kjøttdeig, ris og Pringles. Hver gang jeg forsøkte noe annet fikk jeg store smerter i det meste av overkroppen og jeg satt på do resten av dagen.
Legene finner ingen forklaring på hva som feiler meg, men jeg har sjøl lest meg opp på IBS og Low Fodmaps.
En gastrolege anbefalte meg også å følge dietten, så nå har jeg vært uten "normal" mat i nesten 4 uker. Men mat må man jo ha. Og jeg begynner å bli skikkelig lei å lese på hver eneste matvare som finnes i butikken. Det er utrolig hvor mye "dritt" en produsent klarer å få inn i enkle matvarer! Lista er på 20 ingredienser, der jeg normalt sett ville brukt 5 sjøl.
Glutenfrie knekkebrød er til å knekke tenner på, laktosefri youghurt finnes kun i noen få butikker, alt som ser godt ut inneholder fruktjuice eller fiber man ikke skal ha. Jeg har lyst på en skikkelig soppstuing med mengder av løk! Jeg har lyst på en kjeks til kaffen midt på dagen. Jeg har lyst på pizza der bunnen smaker litt bedre enn oppmalt gipsvegg!
Men mest av alt, så har jeg lyst på en kropp og en mage som fungerer litt bedre enn den har hjort siste halvannet året.
Så, da er det bare å ta seg sammen, finne ut hva som kan spises i steden for å tenke på alt som ikke kan spises.

Laktosefri youghurt med vanilje og blåbær i 4-pk på Rema 1000.
-jeg tar en halv en med en god ts sukkerredusert blåbærsyltetøy og en ss havregryn som to av mine måltider om dagen.
(Gjerne en av frokostene og en av kveldsmatene. Jeg spiser 6-8 ganger om dagen. Aldri store porsjoner.)
Riskaker
Kokte gulerøtter
Poteter
Kjøtt
Senep
Grønne krydderurter

Ris
Bernaise fra Eldorado
Laktosefri kremfløte
Meierismør
Majones
Salt!

Vann
Drikkebuljong (ikke om du er ekstremt følsom for grønnsaker og løk)
Ricola urtete
Harde (modne) hvitoster
FiberToast (glutenfritt brød med litt frø i)

Havregryn (veldig små mengder)
Blåbær

Dette er omtrent det jeg har spist de siste ukene, og det merkes på meg at noe er i ferd med å skje, men jeg er langt i fra bra. Opplegget med et sånnt kosthold, er å holde på det til alle plagene fra magen er borte. Kanskje må man endre litt eller fjerne noe av det som skal være ok også. Men holde seg til trygg mat, og føre et strengt regime, til magen er bra. Så skal man sakte gjeninnføre en og en ting man ikke vet om man tåler. Da er det tryggest å begynne med de matgruppene/matvarene som man har minst mistanke til.
Jeg sliter med å finne ut hvorfor jeg klør på halsen. Jeg klør så jeg får små vabler under huden. Jeg kan kjenne at det begynner å klø, og se på at huden blir rød før jeg i det hele tatt har tatt på huden. Ellers, så har jeg mindre hodepine og mindre globus-trykk i strupen. Øresusen er mindre og jeg har et litt mer distansert forhold til do.

En lettvint varm lunsj for meg er suppe.
ca 2-3 dl vann
1 middels stor gullerot i bittesmå biter
1 middels stor potet i tynne skiver eller små biter.
3 ss ferdigstekt kjøttdeig fra fryseren
3ss ferdig kokt ris fra fryseren
1/2 buljongterning
Kokes mørt før man har i:
1ts grov senep
1/2-1 dl laktosefri fløte.
og gjerne et dryss med noe krydder.

Gir nok til 2 porsjoner for meg.

Jeg er sliten av å ikke ha det bra nå, og jeg håper at dette kan være med på å rette opp noe for meg.

1 kommentar:

Ragnhild-som-bare-er-forsiktig-med-citrus.. sa...

Godt at listen stadig øker. Tiden på pringles, vann og kjøttdeig er heldigvis over! ��
Unner deg at den kommende høsten kan få lov til å romme soppstuing med masse løk!